1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών Βόρειας Ελλάδας

Υπόθεση

Ο Καραγκιόζης θα στήσει το μόνιμο στέκι του στο Θέατρο Αθήναιον με 4 παραστάσεις από 4 διαφορετικούς καραγκιοζοπαίχτες, οι οποίοι εκπροσωπούν τον ευρύτερο χώρο της Μακεδονίας. Ο Καραγκιόζης πάει παντού ως θεματικός τίτλος του φεστιβάλ θα μας οδηγήσει διαδοχικά σε 4 ξεχωριστές ιστορικές περιόδους. Από την αρχαιότητα και το βυζάντιο μέχρι την επανάσταση του 1821 και τη σύγχρονη εποχή, ο ξυπόλητος ήρωας πάντα βαδίζει πλάι σε μεγάλες μορφές της ιστορίας και του μύθου, ξετυλίγοντας έναν μοναδικό δραματουργικό πλουραλισμό.

Αναλυτικά:

Σάββατο 11/3
17:30 «Ελένη» του Ευριπίδη (διασκευή για το θέατρο σκιών)
Δημήτρης και Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής / Δράμα
19:30 «Βελισάριος, ένας αδικημένος στρατηγός»
Γιουβάν / Αριδαία

Κυριακή 12/3
11:30 «Η αναγνώριση των δύο αδερφών»
Οδυσσέας Κανλής / Θεσσαλονίκη
17:30 «Επτά γαμπροί και μία νύφη»
Νικόλας Κούλελης / Θεσσαλονίκη

Τις παραστάσεις θα προλογίσει ο καραγκιοζοπαίχτης, εικαστικός και ερευνητής Γιάννης Χατζής, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά με την ενεργή δράση και το έργο του. Χαιρετισμό, επίσης, θα απευθύνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών.

Θα παρουσιαστούν τόσο πρωτότυπες όσο και κλασικές παραστάσεις, οι οποίες δεν ανήκουν πλέον στο τακτικό ρεπερτόριο του ελληνικού θεάτρου σκιών, συνδυάζοντας τη νεωτερική δραματουργία με τα παραδοσιακά θεμέλια του θεάματος. Αυτή η επιλογή έχει ως στόχο τη σκιαγράφηση μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για το χθες, το σήμερα και το αύριο του καραγκιόζη μας. Άλλωστε, οι παραστάσεις απευθύνονται σε όλη την οικογένεια και σε όλες τις ηλικίες, μιας και αναδεικνύουν τις πραγματικές δυνατότητες αυτής της τέχνης.

Οι φιγούρες και τα σκηνικά, ο λόγος και το τραγούδι, η διάθεση και το μεράκι, ο Καραγκιόζης και ο Χατζηαβάτης -όλα θα είναι έτοιμα για ταξίδια σε άλλες εποχές. Ίσως το λευκό σεντονάκι και η λάμπα η τρελή έχουν πράγματι να μας πουν κάτι περισσότερο. Η συνέχεια στον φωτισμένο μπερντέ… Σας περιμένουμε!

Στοιχεία εκδήλωσης
1ο Φεστιβάλ θεάτρου σκιών Βόρειας Ελλάδας
Υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών

Ο Καραγκιόζης πάει παντού
4 παραστάσεις / 4 ιστορικές εποχές
Τόπος: Θέατρο Αθήναιον (Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 35)
Ημερομηνία: 11-12 Μαρτίου 2023

Καραγκιοζοπαίχτες: Δημήτρης και Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής, Γιάννης Παπαδόπουλος (Γιουβάν), Οδυσσέας Κανλής, Νικόλας Κούλελης
Παρουσίαση: Γιάννης Χατζής

Οργανωτικός σχεδιασμός: Δημήτρης Παναγιωτάκος
Σκίτσο αφίσας: Μιχάλης Μυλωνάς
Γραφιστική επιμέλεια: Νίκος Εξαρχόπουλος
Χορηγός επικοινωνίας: Καραγκιοζοκομείο

Video & Φωτογραφίες

1 φωτογραφίες

Ώρες Προβολής

Επιλογή Αίθουσας

  • ΑΙΘΟΥΣΑ 2