Η Κλαίρη τι κάνει;

Υπόθεση

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris συνεργάζεται με το κινηματοθέατρο Αθήναιον, στη Θεσσαλονίκη, Βασιλίσσης Όλγας 35. Ξεκινώντας τη νέα περίοδο προβάλλουμε την ταινία-ντοκιμαντέρ «Η Κλαίρη τι κάνει;», της Χρύσας Τζελέπη. Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στις 9.00 μμ, παρουσία των συντελεστών της.
Πρόκειται για ένα πολύ καλό δείγμα direct cinema που, σε αντίθεση με άλλα δείγματα αυτού του ρεύματος, έχει τέτοιο ρυθμό που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, έτσι ώστε αυτός να διευκολυνθεί να εστιάσει στα ιδιαίτερα θέματα της ταινίας.
Παρακολουθούμε της ζωή της Βάγιας που έχει άνοια. Την προσέχει η κόρη της, Μαρία Οικονόμου, σκηνοθέτης και εικαστικός. Η κάμερα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα ως αντικειμενικός παρατηρητής. Οι λήψεις έχουν γίνει επί σειρά ετών. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η αποδόμηση και το χιούμορ. Ξέρουμε ότι πίσω από μία καλή τραγωδία βρίσκονται κωμικά στοιχεία και πίσω από μία κωμωδία υπάρχουν τραγικά στοιχεία. Η κωμωδία ξέρει από τραγωδία και το αντίστροφο.
Το δύσκολο είναι να αποδομήσεις αυτή την κατάσταση έτσι ώστε να δείξεις την ανθρώπινη κατάσταση που θα την περιγράψεις με απόλυτο σεβασμό. Σε αυτό αυτή η ταινία έχει απόλυτα πετύχει. Το χιούμορ, ιδιότυπο της Μαρίας, δεν είναι σαρκαστικό. Αντίθετα, τονίζει το τραγικό ελαφρύνοντας το θέμα έτσι ώστε να είναι εύκολο στο θεατή να παρακολουθήσει ένα -εν δυνάμει- στενάχωρο θέμα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστα για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Αυτά θα εστιάσουν στη συνύπαρξη των δύο γυναικών και στις προσωπικές τους στιγμές. Η αξιοπρέπεια ούτε μια στιγμή δεν μειώνεται. Αντίθετα και οι δύο γυναίκες στέκονται όρθιες και παλεύουν με τους δαίμονές τους. Το μοντάζ βοηθά να δομηθούν οι χαρακτήρες τόσο όσο χρειάζεται για να υπάρχουν ερωτήματα.
Η υγειονομική φροντίδα, η απομόνωση αυτού του ατόμου, η βοήθεια στην οικογένεια, το κράτος πρόνοιας, είναι κάποια από τα θέματα που μπορούν να μας προβληματίσουν. Ο θεατής καλείται να διαβάσει το φιλμικό κείμενο και να φτιάξει τη δική του ιστορία, να θέσει τα δικά του θέματα, μέσα από τις αναφορές του, διευκολυνόμενος από μια κομεντί που δεν προδίδει τους χαρακτήρες της ούτε λεπτό.

Τη Χρύσα Τζελέπη τη γνωρίσαμε με την ταινία μικρού μήκους «It’s a sad story» (2003).
Έκτοτε έχει κάνει πέντε ταινίες ντοκιμαντέρ πριν να ολοκληρώσει αυτή την ταινία που προβάλλουμε. «Η Κλαίρη τι κάνει;» είναι η έβδομη ταινία της και η έκτη μεγάλου μήκους.
Το 2001 σπουδάζει κινηματογράφο στο University of Arts, στο Λονδίνο. Η ταινία της «It’s a sad story» παρουσιάζεται στο National Film Theater, στο Λονδίνο. Παράλληλα συμμετέχει στη σύσταση του εργαστηρίου Έρευνας Παραστατικών τεχνών Almakalma. Επίσης στα πρώτα χάπενιγκς Χάος Ι και Χάος ΙΙ. Από το 2002 μέχρι το 2011 διοργανώνουν, μαζί με τον σκηνοθέτη Άκη Κερσανίδη, το πρώτο διεθνές φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου στην Ελλάδα, «Παράξενη οθόνη». Σε αυτό έχουν από κοινού την καλλιτεχνική επιμέλεια. Από το 2009 αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη του κινηματογραφικού εργαστηρίου-φεστιβάλ Zagoriwood που πραγματοποιείται στα Ζαγοροχώρια, στην Ήπειρο. Το 2007 συμμετέχει στην ίδρυση της ανεξάρτητής εταιρίας παραγωγής anemiCinema, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σε αυτήν εργάζεται μέχρι σήμερα ως σκηνοθέτης και παραγωγός οπτικοακουστικών έργων, με συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις ανά τον κόσμο. Η σταθερή ερώτηση της Βάγιας, «Η Κλαίρη τι κάνει;» έδωσε τον τίτλο στην ταινία.

Η Μαρία Οικονόμου γεννήθηκε και ζει στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Λονδίνο και στην Ουαλία (1987-1991), όπου πήρε πτυχίο Καλών Τεχνών-Μικτών και Οπτικοακουστικών Μέσων. Παρακολούθησε εργαστήρια χαρακτικής, μετάλλου, ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Παράλληλα έκανε video art και ταινίες Super8. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης στην ΕΤ3 (1995-2001) και με τις εταιρείες Prosenghisi Film & Videos, και anemiCinema, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος. Σκηνοθέτησε ανεξάρτητα ντοκιμαντέρ, που συμμετείχαν σε φεστιβάλ.
Με αυτή την εξαιρετική ταινία που προβλήθηκε στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris ξεκινά το νέο κύκλο της. Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση των συντελεστών με το κοινό που θα συντονίσει ο Γιάννης Φραγκούλης, κριτικός κινηματογράφου-παραστασιολόγος. Σας περιμένουμε όλους!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Η Κλαίρη τι κάνει;»
Προβολή στο κινηματοθέατρο Αθήναιον
Βας. Όλγας 35, Θεσσαλονίκη (τηλ. 6906467283)
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, 9.00 μμ
Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.

Video & Φωτογραφίες

5 φωτογραφίες

Ώρες Προβολής

Επιλογή Αίθουσας

  • Αίθουσα