Το χέρι

Υπόθεση

Παράταση Κυριακή 7 Απριλίου στις 20:00

Το χέρι” της Έφης Βετουλάκη στο Θέατρο Αθήναιον

Παίζουν και σκηνοθετούν:

Νίκος Ζώκας και Μαρία Ιωαννίδου

Το Κινηματοθέατρο Αθήναιον παρουσιάζει ένα θεατρικό έργο, που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία μέσα από το πρίσμα του Θύτη.

Υπόθεση:

Στο αμφιθέατρο ενός Πανεπιστημίου, υποψήφιοι ψυχίατροι πρόκειται να παρακολουθήσουν μια συνεδρία της καθηγήτριάς τους με έναν επικίνδυνο γυναικοκτόνο. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο δολοφόνος ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, τις πεποιθήσεις του και τα στερεότυπα που έχουν κτιστεί μέσα του από την παιδική του ηλικία. Ο θεατής διαπιστώνει ότι πολλές φορές ταυτίζεται ιδεολογικά με τον δολοφόνο. Η πλοκή εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο, ώστε o θεατής να αναζητήσει το δικό του μερίδιο ευθύνης στη δημιουργία λανθασμένων στερεότυπων. Ποιος είναι τελικά ο θύτης;

Μορφές βίας που θίγει το έργο: Σχολικό Μπούλιγκ, συναίνεση στην ερωτική πράξη, λεκτική-σωματική-ψυχολογική-οικονομική-εργασιακή βία, την βία στα τραγούδια, βία κατά των ζώων, παιδική κακοποίηση.

Η παράσταση δεν είναι κατάλληλη για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

 

Συντελεστές

Κείμενο-μουσική:

Έφη Βετουλάκη

Παίζουν και σκηνοθετούν:

Νίκος Ζώκας (γυναικοκτόνος)

Μαρία Ιωαννίδου (καθηγήτρια Ψυχιατρικής)

Πιάνο:

Χριστίνα Βετουλάκη

Ηχογράφηση:

Δημήτρης Αδάμ

Ενδυματολόγος:

Καλλιόπη Ιωαννίδου

Φωτογραφία:

Κατερίνα Ναλμπάντη

Αφίσα:

ΔΙΕΚ Ευόσμου – Τμήμα Γραφιστικής: Στυλιανή Μουτάφη, Δημήτρης Μπιτζένης

Επικοινωνία / Δημόσιες Σχέσεις:

Έρη Χριστοφορίδου

 

Πληροφορίες:

Κινηματοθέατρο Αθήναιον

(Βασιλίσσης Όλγας 35, Θεσσαλονίκη)

Κρατήσεις θέσεων:

6906467283

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδο: €10.00

Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του Θεάτρου και στην goldmall

Πραγματοποιούνται παραστάσεις σε σχολεία και συλλόγους κατόπιν συνεννόησης στα τηλ: 6951761369 & 6972696055

Βιογραφικά Συντελεστών:
Ηθοποιός-Σκηνοθέτης: Μαρία Ιωαννίδου

Η Μαρία Ιωαννίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και κριτικός θεάτρου. Παρακολούθησε τα θεατρικά εργαστήρια «Unka Klara» & «Averto», ενώ είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου «Θεατρικές Σπουδές» με κατεύθυνση στη «Θεατρική Αγωγή» από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης είναι κάτοχος και του Μεταπτυχιακού τίτλου «Μοντέλα σχεδιασμού και ανάπτυξης εκπαιδευτικών μονάδων» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει πολυήμερα βιωματικά σεμινάρια «Υποκριτικής» με τον Δ. Καταλειφό, τον Ν. Γκόβα, τη Χ. Ζώνιου και τον Θ. Παπαθανασίου.

Ως ηθοποιός μέλος του ΣΕΗ, έχει συνεργαστεί με τη σκηνοθέτιδα Μαρία Μπαλτατζή και το θέατρο «Πολιτεία Θεάτρου» στο έργο «Ένα αταίριαστο ζευγάρι», ενώ με τη σκηνοθέτιδα Νίκη Ποζίδου στο «NO EXIT». Επίσης, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Σταύρο Παρχαρίδη στα έργα: «Γιατρός με το στανιό», «Όλα του γάμου δύσκολα», «Το λαχείο», «Αισώπου μύθοι», «Πλανόδιοι έρωτες», «Το κομμάτι της ντροπής», «Πίντερ», «Γυναίκα μόνη» (μονόλογος) στο θέατρο «Μαίωτρον». Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Γιάννη Μαλούχο στον Δήμο Ωραιοκάστρου στα έργα: «Οι γαμπροί της ευτυχίας», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Ο θάνατός σου η ζωή μου», «Μικροί Φαρισαίοι», καθώς και με την θεατρική ομάδα του Δήμου Καλαμαριάς και σκηνοθέτη την Αγγελική Σαπάτρα «Ανθισμένες Μανόλιες»

Έχει λάβει το Β’ βραβείο στο φεστιβάλ μονολόγων επαγγελματιών ηθοποιών «Εαρινοί Διάλογοι», 2019, με το Θέατρο «Μαίωτρον».
Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας «Αιθεροβάτες», όπου συνεργάστηκε, ως σκηνοθέτης και ηθοποιός, στα θεατρικά έργα «Μονά-ζυγά» και «Ο τέλειος γάμος».
Επίσης, είναι μέλος του «Δικτύου για το θέατρο στην Εκπαίδευση, και πρώην συντονιστικό μέλος.
Επίσης, έχει σπουδάσει Νοσηλευτική στο Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, είναι απόφοιτος της ΑΣΠΑΙΤΕ Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και του Μεταπτυχιακού τμήματος «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός», της ειδικότητας «Νοσηλευτική στην Ψυχική Υγεία» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης.
Εργάζεται ως μόνιμη εκπαιδευτικός στο Δημόσιο ΙΕΚ Ευόσμου.

Ηθοποιός -Σκηνοθέτης: Νίκος Ζώκας

Ο Νίκος Ζώκας γεννήθηκε στη Ραψάνη Λάρισας. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου «ΠΑΡΑΓΚΑ» το 1987. Σπούδασε χορό στη «Χοροκίνηση» της Αλίκης, στη σχολή της Ρούλας Καφαντάρη (με τους Έλενα Δημητρόβα και Βιτάλι Βλίτκιν) και στη σχολή του Δήμου Καλαμαριάς με τη Ναταλία Κνιάζεβα. Παρακολούθησε σεμινάριο μοντέρνου χορού με τη Μαρία Ανθυμίδου, αλλά και σεμινάριο τριών κύκλων φλαμένκο – καστανιέτας, με τη Σόνια Μιράντα. Μαθήματα φωνητικής – τραγουδιού παρακολούθησε κοντά στις: Ελένη Λιώνα και Αίγλη Χαβά-Βάγια. Συνέχισε τις σπουδές τραγουδιού με τον Πολ Ζαχαριάδη. Φωνή (τενόρος – κόντρα τενόρος). Παρακολούθησε σεμινάρια φωνής και κίνησης με τη Μίρκα Γεμετζάκη το 1997/98 και 1999, 2000 και 2001.

Στο θέατρο Παράγκα έπαιξε στα έργα:

«Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, σκην. Διονύση Καλού (Βαλέρης – Γερόντιος), 1987-88. «Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα» του Γιάννη Ξανθούλη, σκην. Στέλιου Αμανατίδη , 1987-88. «Το αυγό της κότας» του Γιώργου Ιωάννου, σκην. Στέλιου Αμανατίδη 1988. «Το ταξίδι» του Γιώργου Θέμελη, σκην. Διονύση Καλού 1988. «Το δις εξαμαρτείν» του Αλέκου Σακελλάριου, σκην. Αλέκου Σακελλάριου 1988. «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή, σκην. Στέλιου Αμανατίδη 1990-91. «Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε, σκην. Στέλιου Αμανατίδη (Τονίνο), 1996. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ «Γυναίκα μπροστά από τα τείχη» του Τάνγκρεστ Ντορστ, σκην. Δημήτρη Ιωάννου 1993. «Ιππείς» του Αριστοφάνη, σκην. Γιώργου Σίσκου 1995. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Ματίας ο Α΄» της Άλκης Ζέη, σκην. Μελίνας Σάρδη 1994-95. ΝΕΟ ΘΕΑΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο Αρχοντοχωριάτης του Μολιέρου», σκηνοθεσία – χορογραφία Γιάννη Φλερύ 1995-96. «Άνθρωποι και Κούκλες» της Ιρένε Μαραντέι, σκηνοθεσία – χορογραφία Γιάννη Φλέρυ (Πιερότος), 1996-97. «Το Μαγικό Μαργαριτάρι» του Βαλερί Πετρόφ (παράσταση «Μαύρου Θεάτρου») σκην. Κυριάκου Αργυρόπουλου 1997-98. Κ.Θ.Β.Ε. Όταν οι γυναίκες το γλεντούν του Κάρλο Γκολντόνι, σκην. Γιάννη lορδανίδη 1998. ΘΙΑΣΟΣ «ΒΗΜΑΤΑ» Εγώ ρομπότ! Εσύ; της Υβόννης Μεταξάκη, σκην. Ελένης Γερασιμίδου 1999-2000. ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ καλύτερος φίλος του άντρα του Ερνέστου Βουτσινού, σκην. Δημήτρη Πιατάς Χειμώνας 2001. Ο μικρός ήρωας του Στέλιου Ανεμοδουρά, σκην. Δημήτρη Πιατά , Καλοκαίρι 2001. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΛΑΡΙΣΑΣ – «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Ο Μάγος του Οζ του Δημήτρη Ραβάνη – Ρεντή, σκην. Κυριάκου Αργυρόπουλου Χειμώνας 2001-2. ΘΕΑΤΡΟ «ΓΚΛΟΡΙΑ Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων του Λιούις Κάρολ, σκην. Μιχαήλ Ζάιμπελ 2002-3. ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ: Les Pas du Monde The Upside Down: (Ρωμαίος και Ιουλιέτα) σε χορογραφία – σκηνοθεσία Shanti Rushpaul, «Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα» (Ρωμαίος). ΘΙΑΣΟΣ «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» Επιτρέποντες του Μενάνδρου, σκην. Βασίλη Ρίτσου 2003-4. Ζητείται Δολοφόνος του Λ. Τσίπη, σκην. Βασίλη Ρίτσου (Βελισάριος – Λόρδος 2003-4. Ο διάολος και η ουρά του των Τσιφόρου – Βασιλειάδη, σκην. Βασίλη Ρίτσου Καλοκαίρι 2004. ΘΕΑΤΡΟ «ΕΓΝΑΤΙΑ» Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη,σκην.Κάρμεν Ρουγγέρη. ΘΕΑΤΡΟ «ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ» Καλά Χριστούγεννα Κύριε Σκρούτζ , μιούζικαλ του Άγγελου Ανδρεόπουλου , σκην. Αλέξανδρου Λιακόπουλου χειμώνας 2009-2010. Ζυμαρανθρωπάκι χαμογέλα, σκην. Αλέξανδρου Λιακόπουλου, χειμώνας 2010 . ΘΕΑΤΡΟ « ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ» Καλά Χριστούγεννα Κύριε Σκρούτζ , μιούζικαλ του Άγγελου Ανδρεόπουλου , σκην. Αλέξανδρου Λιακόπουλου (Σκρούτζ) , χειμώνας 2010-2011 «ΜΑΓΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ» του Άκη Μητσούλη, σκην. Αντονέλας Χήρα, Τρίκαλα, 2013 – 2014 και στο θέατρο Αυλαία Θεσσαλονίκης και ΔΕΘ – Εργοστάσιο Σοκολάτας 2014 – 2015. «ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ» του Μολιέρου σε σκην. Σταύρου Παρχαρίδη, περιοδεία καλοκαίρι του 2013 και του 2014 «ΨΑΡΙ ΣΤΑ ΧΕΙΛΗ» του Βασίλη Τσικάρα σε σκην. του ίδιου, θέατρο «Έξω από τα τείχη» 2014. «Το χέρι» της Έφης Βετουλάκη, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιωαννίδου & Νίκου Ζώκα (2024, «Σύζευξις: Τέχνες και Επιστήμες»).

Μουσικολόγος-Θεατρικός Συγγραφέας: Έφη Βετουλάκη

Η Έφη Βετουλάκη είναι πτυχιούχος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου (intergraded master). Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων του τμήματος Κοινωνικών Επιστημών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, καθώς στη Διοίκηση & Οργάνωση Εκπαιδευτικών Μονάδων του τμήματος Οικονομίας και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, ενώ παράλληλα σπουδάζει στο τμήμα συγγραφής Κινηματογραφικού Σεναρίου στο Ε.Α.Π. Για αρκετά χρόνια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση μουσικών συνόλων και χορωδιών, καθώς και με το σαξόφωνο, το πιάνο και το κλασικό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Ραδιοφωνία στη δημιουργία παιδαγωγικών εκπομπών, αλλά και διάφορα δημοσιογραφικά και τηλεοπτικά μέσα, όπως ΕΤ1, National Geographic, Κρήτη ΤV κτλ

Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις όπως «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες» του Ευγένιου Τριβιζά για την Κερκυραϊκή Σκηνή, και το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Μποστ για την Θεατρική Ομάδα «Αρένα». Μουσική έχει συνθέσει, επίσης, για παιδικά παραμύθια και διάφορες θεματικές ενότητες με εκπαιδευτικό σκοπό. Έχουν εκδοθεί μουσικές και συγγραφικές της εργασίες από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Κρήτης: όπως η παιδαγωγική μελέτη «Μουσική Αγωγή μέσα από το παραμύθι», και μουσικά CD’s, ενώ έχει λάβει το 1 ο Βραβείο από τον Δήμο Ηρακλείου και τον Σύλλογο Φιλολόγων Ηρακλείου (ΕΦΝΗ) στους Λογοτεχνικούς Αγώνες του 2008 για το έργο της «Τσίρκο», ενώ έχει διακριθεί επίσης για τα οικολογικά της διηγήματα «Με λένε Μπίσμπι» & «Πετάμε».

Η ενασχόλησή της με τη θεατρική συγγραφή ξεκίνησε το 2001 με το παιδικό έργο «Μια αγαπημένη οικογένεια» που ανέβηκε στο Θέατρο Κνωσού και συνεχίστηκε με παιδικά έργα στην αίθουσα Ανδρόγεω, τον θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου, το Πολιτιστικό Κέντρο Χανίων, το Θέατρο Τσακίρης κ.α. Ως διοργανώτρια εκδηλώσεων παρουσίασε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη τόσο πολυπληθή παιδική χορωδία (750 ατόμων), η οποία παρουσιάστηκε τα Χριστούγεννα του 2022. Τον Μάιο του 2023 παρουσίασε το θεατρικό έργο «Μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα» στη Μονή Λαζαριστών, με τη συμμετοχή 300 χορωδών, 200 χορευτών και 5 ηθοποιών, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Παύλου Μελά, ενώ παράλληλα συνέθεσε τον Ύμνο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι του 2023 ανέλαβε την διοργάνωση συναυλίας της συμφωνικής ορχήστρας του Vermont των USA μαζί με τη μαέστρο Μαρία Μελίδου. Τον Νοέμβριο του 2023 συνεργάστηκε με το Πατριαρχικό Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, δημιουργώντας ένα δίκτυο σχολείων με το οποίο θα ζωντανέψουν ψηφιακά το παιδικό της θεατρικό έργο «Ένα δέντρο αφηγείται» με στόχο την προστασία των δασών.
Είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Παιδείας Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και της καλλιτεχνικής επιτροπής του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Σχολικών Χορωδιών του Δήμου Καλαμαριάς. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: «Το Χέρι», «Στο δωμάτιο των ονείρων», «Ένα δέντρο Αφηγείται», «Πριν να είναι αργά», «Μια αγαπημένη οικογένεια». Εργάζεται στην Α/Βάθμια Δυτικής Θεσσαλονίκης ως εκπαιδευτικός.

Video & Φωτογραφίες

12 φωτογραφίες

Ώρες Προβολής

Επιλογή Αίθουσας

  • ΑΙΘΟΥΣΑ 2